BLOOM

ASTROLOGIE

Kort gezegt is Astrologie een eeuwen oude wetenschap die ervan uitgaat dat de kosmos invloed heeft op wat er op aarde gebeurd. Astrologie gaat verder terug dan de meeste wetenschappen (2000 jaar v Cr.) en vormt zelft de basis voor veel moderne wetenschappen (zoals de psychologie en de medische wetenschap). Geleerden als Plato, Aristoteles, Pythagoras en Newton bedreven Astrologie. Hippocrates (460-377 v Chr), de ‘vader van de geneeskunde’, schreef zelfs:

“Een arts zonder kennis van de Astrologie, heeft geen recht zichzelf een arts te noemen.”

Zo’n 200 jaar na Christus zijn de eerste belangrijke boeken uit de Westerse Astrologie geschreven (door Claudius Ptolemaeus). Tot in de middeleeuwen behoorde Astrologie zelfs tot een van de basisvakken in de eerste jaren van de universiteit. Waar de Astrologie in de oudheid vooral gebruikt werd om voorspellingen te doen over het weer, de natuur en rampen of om leiders te adviseren in hun handelen, wordt de Astrologie nu steeds meer gebruikt om inzicht te krijgen in onze persoonlijkheid en de ontwikkeling daarvan. Carl Gustav Jung heeft een belangrijke rol gehad in het verbinden van psychologie en de Astrologie.

‘ASTROLOGIE IS VERZEKERD VAN ERKENNING DOOR DE PSYCHOLOGIE, ZONDER VERDERE BEPERKINGEN, OMDAT ASTROLOGIE DE SOM IS VAN ALLE PSYCHOLOGISCHE KENNIS VAN DE OUDHEID.’

* C.G. Jung

Veel mensen zijn wel bekend met de invloed van de Maan op de natuur en zelfs op ons als mens. De meeste mensen kennen hun sterrenbeeld, sommig ook het bestaan van een ‘geboorte horoscoop.’  Minder bekend is dat de Astrologie veel verder gaat dan dat en je veel meer kan vertellen. Zo is de Maan slechts één van de ‘planeten’ die invloed heeft en is jou sterrenbeeld, wat in werkelijkheid het teken is waar de Zon zich in bevind op het moment waarop je werd geboren, slechts één onderdeel van vele invloeden die jouw persoonlijkheid en behoeftes kleuren.

‘ASTROLOGY IS A LANGUAGE.
IF YOU UNDERSTAND THIS LANGUAGE,
THE SKY SPEAKS TO YOU.’

*  Dane Rudhyar 

DE GEBOORTE-HOROSCOOP

Een horoscoop is een weergave van de plaatsing van de planeten op een bepaald moment. Een geboorte-horoscoop laat het plaatje zien van het moment dat jij geboren werd, het moment van de eerste ademhaling. Voor het berekenen van een geboorte-horoscoop heb je daarom een geboortedatum, -plaats en -tijd nodig. De geboorte-horoscoop is als het ware een kaart van jouw binnenwereld: het laat jouw behoeftes op verschillende vlakken zien. Wat je nodig hebt om je veilig (plaatsing van de Maan) te voelen of om je goed te voelen over jezelf (plaatsing van de Zon). Maar ook wat je behoeftes zijn in contact, wat je nodig hebt om te leren en hoe dit allemaal samen werkt en mogelijk voor tegenstrijdigheid kan zorgen. Deze behoeftes bestaan dus al op het moment dat je geboren wordt.

In je horoscoop vind je jouw basis, jouw aanleg. Dit bevindt zich in de eerste instantie allemaal nog in je onbewuste. Het is deze aanleg, jouw onbewuste behoeftes, die je gedrag aansturen. Jouw horoscoop beschrijft niet de uitingsvorm: jouw gedrag, maar toont wel de behoefte, en daarmee de drijfveer, achter dit gedrag. Het gedrag; de manier van uiten, is naast deze aanleg, afhankelijk van de mate waarin jouw behoeftes worden vervuld, de omgeving en jouw ervaringen.

Voorbeeld: De Maan symboliseert onze behoefte aan veiligheid en het teken waarin de Maan zich bevindt beschrijft op welke manier wij veiligheid ervaren, wat we nodig hebben om ons veilig te voelen. Een kind met haar Maan in het teken Leeuw heeft erkenning nodig om zich veilig te voelen. Nu heeft iedereen een bepaalde mate van erkenning nodig, maar dit kind is er extra gevoelig voor en zelfs afhankelijk van om zich veilig te voelen. Ze wil van betekenis zijn, er toe doen en gezien worden. Haar dat ontnemen, door haar bijvoorbeeld te negeren of te kleineren (ook in subtiele vorm) waardoor ze zich niet gezien voelt, is een directe aanval op haar gevoel van veiligheid. Wanneer zij deze erkenning niet ervaart zal ze van nature manieren zoeken om deze erkenning toch te krijgen, waaruit het gedrag kan voortvloeien van op een negatieve manier om aandacht vragen. Wanneer zij de erkenning daarentegen wel krijgt zie je de andere kant van de Maan in Leeuw, namelijk een warm en loyaal meisje die ook graag de erkenning aan anderen geeft. De leeuw is gevoelig voor, en afhankelijk van, complimenten en respect, maar wanneer zij deze krijgt zal zij deze ook heel graag uitdelen. 

Zij is geen ‘vervelend-op-een-negatieve-manier-aandacht-vragend-meisje’, maar dit is slechts een uitingsvorm. Wanneer zij dit overigens steeds te horen krijgt zal ze zich hier wel mee gaan identificeren en daarmee een groot stuk potentie laten liggen. Het is daarom zo waardevol om door het gedrag heen te kijken en de behoefte die erachter zit te zien.

Jouw binnenwereld bevindt zich binnen de cirkel van je horoscoop. Hier liggen jouw behoeftes en je gereedschap. Een blijvende bron waar je altijd op terug kunt vallen. Eigenlijk is de horoscoop al een kant en klaar plaatje van jouw binnenwereld.

Er zijn vele manieren om de Astrologie in te duiden en in te zetten. Dat maakt het (voor mij) ook heel boeiend en veelzijdig. Maar niet iedere Astroloog werkt hierdoor op dezelfde manier, richt op dezelfde dingen en zal je dezelfde informatie zal geven.


Wil je meer weten over de Horoscoop en hoe deze is opgebouwd.
Artikel:
 Onderdelen van de Horoscoop – Inzicht in de Psychologische Astrologie.