BLOOM

BACK TO YOUR ROOTS

Kijk eens naar de mens, kijk naar een bloem. Ten opzichte van een bloem zijn wij natuurlijk ontzettend complex. Een bloem is heel intuïtief; ze doet wat ze hoort te doen; ze groeit en beweegt mee met de uiterlijke omstandigheden. Ze sluit zich, ze opent zich, ze verwelkt en komt weer tot bloei en ze laat dat allemaal over zich heen komen. Wij daarentegen hebben enorm veel moeite om ons over te geven aan soortgelijke processen. Wij willen de controle behouden en het proces beïnvloeden, forceren of versnellen en ons eigen tempo bepalen.

Wij zijn ontwikkeld tot mensen die kunnen nadenken, analyseren en hebben de mogelijkheid om keuzes te maken, controle te pakken en zo het proces te beïnvloeden. Maar daarmee zijn we ook verder van onze kern vandaan geraakt, verder van het intuïtieve proces. Een proces dat een bloem nog zo mooi en puur voor ons uitbeeldt en in essentie ook deel is van ons.

BLOEM Vs WORTELS – GEDRAG Versus AANLEG

Een bloem volgt intuïtief haar weg naar bloei. De bloem kan knakken of verwelken en trekt zich vervolgens weer terug naar haar kern (onder de oppervlakte). Dat wat zichtbaar was boven de aarde verdwijnt. Maar de kern blijft bestaan en ze kan opnieuw naar buiten treden, opnieuw haar ruimte innemen boven de aarde. Deze keer kan ze een andere weg nemen, meer of minder laten zien, steviger staan, meer of minder bloemen openen. Hoe dan ook; ze zal nooit exact hetzelfde zijn als de vorige keer. Terwijl ze in de essentie gelijk blijft en gegroeid is uit diezelfde kern als hiervoor. De uitingsvorm verandert, maar is nog steeds afkomstig uit dezelfde kern. Mogelijk waren de omstandigheden deze keer anders of is de bloem of de steel sterker geworden. Hoe dan ook, dat gedeelde boven de grond is veranderlijk terwijl het gedeelte onder de grond constant blijft. Het deel boven de aarde wordt in essentie gevormd door de kern, maar tegelijkertijd beïnvloedt door de omstandigheden, zoals de ruimte, het klimaat en de verzorging.

DE WORTELS – JOUW KERN

De wortels (de kern) vormen letterlijk de basis en houvast van de bloem. De wortels zijn veilig en geborgen op een onzichtbare plek, niet beïnvloedbaar en puur. Voordat ze gaat groeien is er nog geen enkel deel van de bloem zichtbaar of identificeerbaar voor de buitenwereld. Maar in die kern is zij al uniek, nog voordat ze naar buiten treedt en voordat iemand haar ziet. In die kern ligt al haar potentie al klaar.

Bij het naar buiten treden, het zichzelf laten zien in de buitenwereld, kan ze alle kanten op groeien. Hoe ze groeit is afhankelijk van de omstandigheden. Haar groei is afhankelijk van ondersteuning en ook bedreiging van buitenaf. Hoeveel ruimte is er voor haar? Is er voldoende voeding? Voldoende licht? Wordt ze met rust gelaten of wordt er gebruik of misbruik van haar gemaakt? Wordt ze verzorgd? Dit alles heeft invloed op hoe en waarheen de bloem groeit en hoeveel we van haar te zien krijgen. Maar ze groeit altijd vanuit haar kern en die kern geeft haar het pallet en gereedschap waarmee ze kan ontwikkelen. Een kern van een elegant wit bloemetje kan geen doornige roos of stevige boom worden en zo heeft iedere kern een ander pallet aan mogelijkheden, behoeftes, kwaliteiten, schoonheden en kwetsbaarheden. De witte bloem laat iets anders zien dan de doornige roos of de boom en heeft ook iets anders nodig.

GROEI EN BLOEI – ONTWIKKELING EN (OP)VOEDING

Heb je een amaryllisbol wel eens gevolgd in haar weg naar bloei? Een amaryllis laat heel mooi en duidelijke deze ontwikkeling zien. Voordat ze haar prachtige grote bloemen laat zien bouwt ze langzaam haar stevige steel op. Stap voor stap, waarbij iedere stap essentieel is om tot volle potentie te komen. Wanneer de bol niet veilig en stevig ligt heeft de rest geen basis om te groeien, als de steel niet stevig genoeg is kan zij haar bloemen niet dragen.

Hoe kun je de bloem helpen? Door haar te voeden en natuurlijk door haar de ruimte te geven om te kunnen groeien. De omgeving kun je fijn en veilig maken. Het voeden doe je bij de wortels met de juiste hoeveelheid water en aarde passend bij deze specifieke bloem. Dat vraagt dus zorgvuldigheid, onderzoek en afstemming. Sommige bloemen hebben veel aandacht nodig en andere worden liever met rust gelaten. De voeding van de wortels blijft tijdens de hele ontwikkeling belangrijk, zelfs essentieel. Met de juiste voeding en omstandigheden vindt de bloem haar eigen weg naar bloei.


BACK TO YOUR ROOTS

Net als een bloem hebben wij ook onze wortels, die hadden we al bij onze geboorte. Deze wortels bevatten onze behoeftes, eigenschappen (ons persoonlijk pallet, ons gereedschap) en vanuit daar kan van alles groeien (onze kwaliteiten). Ook bij ons zijn die wortels in de basis niet zichtbaar voor de buitenwereld, maar wel dat wat eruit groeit: onze gedachtes en emoties, ons gedrag en handelen, onze verwachtingen en verlangens. Allemaal passend bij en voortkomend uit die wortels. Die wortels verbeelden het spectrum en binnen dat spectrum kun je nog alle kanten op. Welke kant je op ontwikkelt is net als bij de bloem afhankelijk van de omstandigheden. Maar anders dan bij een bloem is dit ook afhankelijk van de keuzes die je maakt en jouw ervaringen die jouw keuzes weer beïnvloeden.

Je kunt altijd weer terug naar je bron om een andere weg te vinden. Ik vergelijk ons dan wel graag met meerjarige planten of bloemen die, wanneer ze zich terugtrekken naar de kern, de kans hebben om weer vernieuwd naar buiten te kunnen treden. Vanuit dezelfde kern, maar met een mogelijk andere uitkomst. Het is daarom dat juist op momenten van crisis, wanneer we ons geknakt of gebroken voelen, omvergeblazen door de omgeving en ons niet staande kunnen houden, we gedwongen worden terug te keren naar onze kern en er vervolgens nieuwe vormen en mogelijkheden kunnen ontstaan.

Dat wat zich niet staande kon houden is slechts dat stukje boven de grond, dat stukje dat groeide uit jouw kern. En net als bij de bloem is er boven de aarde niet écht iets aan te doen wanneer een bloem is geknakt. Je kunt er een stokje tegen aanzetten, maar ze blijft beschadigd en zal nooit zo bloeien als ze in potentie zou kunnen. Poetsen aan de bovenkant maakt haar niet sterker, het houdt haar slechts staande. Maar door terug te keren naar haar kern kan zij met de juiste voeding opnieuw naar buiten treden en tot haar volle potentie komen.

Het is dus zeker waardevol om af en toe bewust of uit noodzaak los te laten en terug te komen bij je wortels. Door dichter bij die bron te komen word je je bewust van de voeding die je nodig hebt en kun je er beter naar handelen en gebruik van maken.

We zijn ons vaak niet bewust van onze eigen ‘wortels’. We zien of ervaren vaak wel ons eigen gedrag, onze emoties of onze gedachten die eruit voortvloeien. We zien de uitingsvorm, maar de verbinding met de wortels en de bron zelf is vaak onbekend. Wat zonde is, want wanneer we terug kunnen gaan naar die wortels dan ligt daar ook de aanleg voor onze kwaliteiten en talenten en de kans om vanuit die wortels een andere weg te vinden naar boven, een andere uitingsvorm.

Wat is jouw voeding? Wat ligt er in jouw kern en hoe ver ben jij er vandaan? Ben je ook af en toe geknakt of hield je je niet meer staande? Bracht dit je terug bij je kern? En hoe ben jij vervolgens gegroeid?

 

 

Ben je benieuwd naar jouw wortels en ben je benieuwd wat ik voor je kan betekenen.
Kom dan langs voor
 een Horoscoop duiding of een Astrologisch consult